Prof. înv. primar Mihaela Tinca - Școala Gimnazială ”I. D. Sîrbu” Petrila

luni, 30 octombrie 2017

Proiect "Cartea mea"

     În urmă cu două săptămâni, când am început unitatea tematică "Ce ştim despre cărţi?", am lansat un nou proiect tematic, intitulat "Cartea mea" având ca perioadă de desfăşurare 3 săptămâni + săptămâna de vacanţă. 
     Elevii mei au de realizat o cărticică cu trei povestioare, în perioada 16.10. - 10. 11. Pentru a le uşura munca, eu însămi am realizat o cărticică care conţine trei poveşti şi care a fost răsfoită sau citită de copii, timp de două săptămâni. Însă, nu toţi şi-au "pierdut" pauza cu astfel de îndeletniciri, jocul fiind mai important.Smile Pentru a nu avea surprize neplăcute, am făcut câteva fotografii şi voi prezenta etapele ce trebuie parcurse şi care au fost prezentate, în mod repetat,  la orele de limba română.
Materiale necesare: coli albe format A4;  coală cartonată,  culoarea dorită; stilou; creioane/carioci sau imagini şi lipici; capsator şi capse / perforator şi şnur  / ac şi aţă.
      Etapele de realizare:
    1. Scrierea textelor pe ciorne. Vor fi texte în proză,  scurte, cât o pagină de caiet. NU COPIATE DE PE INTERNET SAU DIN ALTE SURSE! Vă veţi folosi imaginiaţia şi creativitatea şi veţi readacta scurte poveşti.
    2. Dimensiunea cărţii: aproximativ 15/21cm. Colile A4 pot fi tăiate pe jumătate (cea mai simplă modalitate de utilizare a lor)sau pot fi doar îndoite dacă vor fi cusute. Aici trebuie să aveţi grijă să nu rămână foi albe. Respectaţi o margine de 2 cm în partea stângă, iar sus, jos şi dreapta puteţi  lăsa doar 1 cm. 
     3. Poveştile vor fi însoţite de imagini, desene frumos colorate sau se pot realiza colaje cu imagini decupate.
    4. După ce toate poveştile sunt scrise citeţ, caligrafic, cartea are  nevoie de un corector ca orice carte ce ajunge într-o editură. Mama poate fi corectorul şef. wink regulamentATENŢIE! Nu liniaţi foile, nu este estetic. Pentru a scrie cât de cât drept, puneţi sub coala albă o foaie de caiet. Dacă nu se vede foarte bine, rugaţi-o pe mama să linieze cu o carioca peste liniatura foii de caiet. Nu folosiţi picul în exces, nu tăiaţi, nu faceţi mâzgăleli pentru că aceste cărţi vor rămâne la şcoală şi pot fi citite de ceilalţi colegi. Poveştile sunt însoţite de desen/colaj şi veţi numerota paginile. 
ATENŢIE! Numerotarea începe de la prima poveste, dar veţi începe cu numărul potrivit, ţinând cont de fila protectoare dacă folosiţi şi de fila pe care reapare autorul, titlul etc. care nu se numerotează. O filă are două pagini. 
      5. Cuprinsul poate fi la începutul cărţii sau la sfârşit - veţi scrie titlul şi pagina.
    6. Coperta o veţi realiza din coală cartonată. Pe copertă veţi scrie: numele şi prenumele autorului (numele vostru), titlul cărţii (un titlu sugestiv) şi eventual editura. Eu am inventat un nume de editură pornind de la din  prima poveste cu zâna curcubeu. Am completat localitatea unde a fost scrisă şi anul apariţiei. dama Puteţi desena pe copertă sau puteţi lipi o imagine frumoasă. Cartea trebuie să fie atractivă.
     7. Pe prima pagină  veţi scrie din nou autorul, titlul şi editura.
    8. Legarea cărţii prin metoda aleasă de voi este etapa finală. Din nou vă poate ajuta unul dintre părinţi. La tipografie, acestă etapă este realizată de un legător. book cos taie
     Eu am ales să o cos la maşina de cusut ca să reziste mai bine la utilizări repetate.
     Sora Anei a realizat şi ea  o carte când era micuţă, "Cenuşăreasa" varianta în engleză, şi a ales să perforeze coperta şi foile şi să le lege cu panglică.
De pe net - legate cu panglică sau capsate pe margine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu